środa, 13 stycznia 2010

Moje kulinaria

Przyznam się bez bicia nie cierpię gotować-tak jest na co dzień
Jednak kiedy szykuje się jakaś imprezka mogę siedzieć w kuchni cały dzień
i eksperymentować nowe przepisy.
Moich  gości traktuje trochę jak  króliki doświadczalne ale cieszy mnie bardzo gdy wszystko im smakuje.
Ostatnio upichciłam

Faszerowane kurczakowe roladki  (zimna płyta)

składniki:
 5 udek(górna część)
1/2 kg mięsa mielonego
10 dkg orzechów włoskich
10 dkg miodu(1 duża łyż)
10 dkg masła(1 1/2 łyż)
1 jajko
przyprawa do kurczaka,sol,pieprz,czosnek

-kość wyciągnąć z udka ,skórkę zostawić,udko trochę rozbić tłuczkiem przyprawić trochę przyprawą do kurczaka
-mięso mielone doprawić dodać jajko i czosnek
-masło,posiekane orzechy i miód podsmażyć a następnie wymieszać z mielonym
-mięso mielone nałożyć na udka zawinąć w roladki obwiązać nitka i piec w piekarniku ok90 min
Po ostudzeniu nitkę odwinąć i pokroić w plasterki


Brokułowa sałatka

składniki:
1 brokuł
4 jaja na twardo
kukurydza z puszki
słonecznik oczywiście bez łupek ok 20dkg
majonez

-brokuł podzielić na różyczki i ugotować w osolonej wodzie,odcedzić i ostudzić
-jajka pokroić
-słoneczki podsmażyć na patelni,uważać żeby się nie przypalił
kukurydze i inne składniki połączyć dodać majonez wymieszać i gotowe


a teraz coś na słodko

Ciasto jabłkowe

składniki:
250g maki
125g cukru
125g margaryny
1 jajko
jabłka 
1litr śmietany ja daję kremówkę
6 łyż. cukru
2 budynie waniliowe

Zagnieść ciasto i wykleić formę najlepiej okrągłą.Obrać jabłka ,pokroić w plastry i wyłożyć na ciasto.
Przygotować masę budyniową.Mleko z cukrem i budyniem gotować ciągle mieszając.
Gdy masa już zgęstnieje wylać na ciasto.Ciasto piec ok 75 min w temp 150st



Smacznego

Jeszcze jedno Candy  u Almirani do 13.02


1 komentarz:

darsi pisze...

Roladki super zachęcające, bardzo w moim klimacie :) - na pewno wypróbuję, reszta także baaardzo apetyczna. Pozdrawiam cieplutko!